Po Vánocích máte pár kilo navíc a ráda byste je zase co nejrychleji dostala dolů? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší diety, které vám pomohou s přebytečnými centimetry zatočit! Některé jsou náročné více, některé méně, jedno ale mají společné: Hubnout skutečně pomohou.
dobrý jidelniček na 1 den-3litry vody každý den!!!
Snídaně: 2 míchaná vajíčka a plátek celozrnného chleba s máslem, kousek papriky |
Svačina: Nastrouhaná mrkev s jablkem |
Oběd: Hovězí vývar s nudlemi nebo třeba rýže se zeleninou a tofu |
Svačina: Bílý jogurt s vločkami |
Večeře: Kachní prsa se zeleninovým salátem |
Diet je nepřeberné množství a vybrat mezi
nimi tu správnou dá pořádně zabrat. Každému totiž sedí něco jiného. Takže fakt, že zatímco sousedka
při té své zaručené zhubla deset kilo a vy se marně trápíte, může být normální. To, že vám dieta
opravdu vyhovuje, poznáte, když bez větších potíží zvládáte každodenní činnosti stejně jako před
započetím kúry. My jsme pro vás vybrali tři diety, které stojí za to vyzkoušet!
Pozor! Pokud budete hledat recepty v různých knihách o dělené stravě, spočítejte si, kolik je v nich energie (k tomu vám pomohou různé tabulky, které seženete třeba v knihkupectvích). Tyto recepty bývají na energii, bohužel, nepřirozeně skoupé. Zároveň si dejte pozor a jednotlivé potraviny opravdu vybírejte podle jejich energie. Špatné pochopení principů dělené stravy totiž může způsobit naopak přibrání na váze - je lepší sníst více nízkoenergetického jídla než jen kousek prorostlé slaniny!
O co jde: Původně vznikla pro nemocné rakovinou, dnes se ale používá i jako detoxikační nebo odtučňovací dieta.
Princip hubnutí: Originální Breussova metoda trvá 42 dní, během nichž se tělo absolutně očistí. Dnes už se používá spíš jen jako pročištění na jeden až dva dny v týdnu, protože dvaačtyřicetidenní půst je přeci jen moc. Jídlo je během dietního dne nahrazeno zeleninovými šťávami a bylinkovými čaji. V praxi to znamená, že když nebudete nic jíst, budete mít jen velmi málo energie. Proto se v těchto dnech doporučuje příliš nesportovat, aby nedošlo ke kolapsu organismu.
Neznamená to ale, že si lehnete na gauč a nebudete nic dělat! To byste se totiž nejspíš zbláznily touhou po jídle. Je potřeba i nadále zachovat normální denní režim. Při jakémkoliv hubnutí je potřeba pít dostatek tekutin a přijímat minerály a vlákninu, což je u této diety vlastně jejím základem. Pokud kouříte a cigaret se nehodláte vzdát, na tuhle dietu rovnou zapomeňte, není pak účinná.
Pozor! Vzhledem k tomu, že se nejí vůbec nic, nejspíš budete trpět návaly nepřekonatelného hladu, a to může být značně deprimující. Dalším rizikem je ospalost, únava a celkově špatná nálada. Je důležité, abyste si takto lehký den ordinovala opravdu jen jeden, maximálně dva v týdnu.
Tip: Pokud si nedovedete představit celý den opravdu vůbec nic nesníst nebo máte malé děti či aktivní zaměstnání, přidejte zeleninové šťávy do svého jídelníčku třeba místo jednoho velkého jídla. Hned vám bude lépe!
O co jde: Vyhlášenými tlouštíky jsou Američané a právě odtud přichází intervalová dieta. V té se střídají různě dlouhé odtučňovací fáze s fázemi, kdy se jíst může. Tento princip se i podle odborníků poměrně dobře dodržuje – jednou za čas se totiž můžete pořádně najíst, aniž byste dietní systém porušily a došlo tak k dalšímu jojo efektu.
Princip hubnutí: Intervalová dieta má tři odtučňovací fáze, tří, pěti a desetidenní, během kterých by váš energetický příjem neměl přesahovat 1200 kcal denně. Mezi nimi je vždy pět dní pauza, takže tělo si ani nestačí všimnout, že mu něco neposkytujete, a nebude tak trpět návaly hladu a spínat nouzový režim známý od hladovějících diet. Jakmile tělu něco chybí, má tendence přeměnit každou možnou kalorii na tukový polštářek.
Tři fáze diety |
První fáze – tři dny: Je potřeba přijímat hlavně bioaktivní látky, ty najdete třeba v zelené a červené zelenině (salát, řepa) a v ovoci s vysokým obsahem draslíku (banány, ananas). |
Druhá fáze – pět dní: Konzumuje se hlavně zelenina, ovoce, tofu a rýže. Důležitý je i pitný režim, doporučuje se pít syrovátku, která je bohatá na minerály. V této fázi se zrychluje látková přeměna. |
Třetí fáze – deset dní: V tomto období je nejdůležitější odbourat tuky a přijímat co nejvíce vitaminu C ze zeleniny a ovoce (černý rybíz, maliny a angrešt, červená paprika). |
Během cca dvou měsíců, kdy budete fáze opakovat, by se měla váha stabilizovat, a když dietu nebudete porušovat (ani zde není vhodné dávat si v pětidenních přestávkách bůček), tak by výsledná váha měla zůstat. |
Pozor! I zde jsou rizika. Tato dieta patří stejně jako většina ostatních k těm deficitním, tedy těm, které denní příjem energie minimalizují na 1200 kcal (5000 kJ) denně. Podle odborníků to je nejnižší možná hranice. Takže se nesnažte jíst ještě méně, nebo to s vaším zdravím nedopadne dobře.
Tip: Pozitivem této diety je, že vás donutí zamyslet se nad tím, co vlastně jíte, a to může být jedině dobře.
Pokud to s hubnutím myslíte vážně, zajděte za odborníkem, který vám sestaví dietní program na míru. „Určitě je ale při jakékoliv dietě důležité dodržovat pitný režim, tedy vypít aspoň 2 litry nejlépe neslazených tekutin denně,“ upozorňuje diabetoložka Magdalena Kuzníková. „Já osobně doporučuji vody neperlivé nebo jen jemně perlivé, aby se trávicí trakt ještě zbytečně nezatěžoval bublinkami,“ dodává.Dieta je jedním z nejčastějších témat, o kterých ženy všech věkových skupin neustále hovoří. Přitom ale není dieta jako dieta. Někomu pomůže krabičková, jiným zeleninová a někdo se rozhodne raději pro čisté snížení příjmu potravy. Dámy, už jste vyzkoušely ovocnou dietu? Poradíme vám, jak na ni!
Ovoce se samo o sobě za příliš dietní stravu nepovažuje. Většina ovoce je bohatá na cukry, případně i na tuky. Jablka navíc podporují trávení, což vede k tomu, že po jejich snědení máte ještě větší hlad. I přesto si ale můžete díky čistě ovocné stravě svou postavu vylepšit a zhubnout.
O banánové dietě před několika lety básnila i česká zpěvačka Ilona Csáková. Držely ji údajně i zpěvačka Victoria Beckham nebo herečka Uma Thurman a další světové celebrity. Jak to je s banánovou dietou doopravdy? Banánová dieta spočívá v tom, že jíte celý den postupně jen pět banánů. A to vždy s dvouhodinovou pauzou. Začnete ráno po probuzení a končíte v podvečer. Mezitím nic jiného nejíte. Pijete neslazené čaje nebo vodu, případně neslazenou kávu s mlékem (nikoli se smetanou). A pak hubnete.
„Díky této dietě skutečně shodíte kilogramy, a to poměrně rychle. Na druhou stranu držet tuto dietu vám může dát takříkajíc zabrat. Já jsem ji vydržela šest dní, zhubla jsem tři kila, která se mi naštěstí ještě nevrátila. Ale byl to boj, člověk má každý večer už docela hlad a cítí prázdný žaludek,“ vysvětluje Marika Petryšková, bývalá modelka, dnes majitelka kosmetického salonu. Banánovou dietu zkoušela letos v létě.
Podle dietologů má tato metoda jednu výhodu. „Pokud to nepřeženete a nedržíte ji déle jak dva týdny v kuse, pak vám nic nehrozí. Banány jsou bohaté na přírodní cukry, takže energii tělu dodáváte pravidelně a nehrozí vám tak kolaps nebo něco podobného,“ říká dietoložka Hana Vodičková.
Další z netradičních metod je současná hollywoodská novinka – ananasová dieta s cukrem. Princip této ve Spojených státech velmi oblíbené diety spočívá v tom, že celý den jíte pouze plátky syrového ananasu. Ty můžete dokonce lehce posypat cukrem. K pití se pak doporučuje pouze čistá neperlivá voda anebo ananasový fresh (již bez cukru). Takováto dieta by se měla držet nejvýš dva až tři týdny.
„Kamarádka, která se po půl roce vrátila z Ameriky, mi o této dietě vyprávěla s nadšením. Sama díky ní zhubla během čtyř měsíců osm kilo a pomohla si tak k velmi pěkné postavě. Já jsem ale na takové odříkání vůli neměla. Ananas mi po čtyřech dnech začal strašně vadit a opravdu ho ještě dneska nemůžu ani cítit. Nicméně během čtyř dnů šla skoro dvě kila dolů, takže mohu potvrdit, že to funguje. Ale musíte ten ananas skutečně milovat, jinak není šance to vydržet,“ říká s lehkou nadsázkou dvaadvacetiletá zdravotní sestřička Eva.
Ananasová dieta má podle slov dietoložky Hany Vodičkové výhody hned dvě. Jednak je ananas sladký a velmi energetický, takže vám opět nehrozí (při rozumně dlouhé dietě) kolaps a ani žádné zdravotní komplikace. Druhou výhodou je, že je sám o sobě plný šťávy, která váš organismus zásobí vodou. I té je při dietě potřeba. „Jediné, co se mi moc nelíbí, je ten cukr. Američané cukr milují, proto si syrový ananas cukrují. My Češi bychom se ale tohoto nešvaru měli raději vyvarovat. Cukr ničí zuby a při nadměrné konzumaci vede k nervozitě,“ říká Vodičková.
Nad ovocnými dietami ale visí ještě jeden otazník. Jsou skutečně účinné díky tomu, že jsou složené z ovoce? Anebo by podobně působila i dieta složená třeba pouze z brambor? „Každá ovocná dieta vás nutí jíst pouze ovoce a navíc menší porce. Kdybyste místo pěti banánů denně jedla pět suchých krajíců chleba nebo pět vařených brambor, zhubnete také. Ovoce má ale oproti jiným surovinám výhodu, že obsahuje vitaminy a přírodní cukry. Takováto dieta je méně drastická než třeba to, kdybyste jedla jen brambory pětkrát denně,“ vysvětluje na závěr Vodičková. A dodává, že nic se ale rozhodně nemá přehánět. Takže když dietu, vždy s rozumem.
Máte i vy zkušenosti s nějakou ovocnou dietou? Napište nám o tom!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Trápí vás kila navíc, ale nevíte, jak si vytvořit ten svůj dietní jídelníček? Nevadí! Poradíme vám, jak na něj. Stačí se držet základních pravidel a můžete jíst každý den, na co máte chuť. A konečně zhubnout!
Vy, co se mnou hubnete již od začátku roku, to jistě znáte. Předepsané jídelníčky jsou jen jako berlička, když opravdu nevíte, jak začít. Ale ideální stav je ten, kdy si sama budete sestavovat svůj jídelní režim automaticky.
Správný jídelníček musí být vyvážený. Nejdůležitější je rozložit dobře sacharidy a bílkoviny a v žádném případě nezapomínat ani na tuky. Sacharidy představují pro tělo energii, kterou potřebuje k denním činnostem, i před cvičením. Snídaně by se bez nich obejít neměla. Nesmíte to ovšem samozřejmě přehnat. Ráno k běžným sacharidům přidejte malý podíl bílkovin.
Ke snídani si dejte: Celozrnné pečivo doplněné tvarohem nebo sýrem (20%), šunku (s vysokým podílem masa), ovesné vločky, kaše všeho druhu (kuskus, jahly, pohanka), slaďte medem nebo ovocem, pomazánky všeho druhu - inspiraci najdete v rubrice Recepty pro redukci váhy.
Dopolední svačina může být v podobě ovoce i zeleniny. Ovoce je vhodnější opět kvůli přírodním cukrům. Ale raději oboje nekombinujte.
Odpolední svačiny by měly být spíše zeleninové. V dietním režimu postačí, když si tu a tam zobnete mrkve, papriky, kedlubny nebo i ovoce, ale rozhodně ovoce se zeleninou nemíchejte. Můžete sáhnout i po jogurtu.
Oběd by mohl být už odlehčenější. Pokud vás ale odpoledne čeká fyzická zátěž, klidně si dopřejte sacharidy v podobě brambor nebo těstovin. Jinak můžete libové maso, kolik sníte, saláty doplněné sýrem apod. Již jsem naznačila, že oběd by se měl skládat z poloviny ze sacharidů a z poloviny z bílkovin. Nebojte se proto ani luštěnin nebo rýže. Už jste vyzkoušely některé z těchto receptů: Super dietní mňamky z luštěnin?
Kolik kilojoulů potřebujete na které jídlo? | |
Snídaně | 1000 kJ |
Svačina | 300 až 500 kJ |
Oběd | do 2000 kJ |
Večeře | do 1500 kJ |
Poslední jídlo by mělo být cca 3 hodiny před spaním. Zapomeňte tak na večerní hladovění. Energii tělo večer již nepotřebuje, pokud se tedy nechystáte na náročný trénink nebo nepracujete do noci. V ostatních případech je studená večeře v podobě chleba namazaného pomazánkou passé. Tělo volá po bílkovinách, které jsou důležité k obnově tkání. Najdete je zejména v masitých pokrmech (vaříme v páře nebo osmahneme na kapce olivového oleje), vejcích, mléčných výrobcích.
Inspiraci najdete na Facebook na stránce Hubneme společně, kde máme pro vás spoustu dietních, zdravých a hlavně chutných jídel na každý den. Co je ale nejdůležitější, vaření si užívejte a nestresujte se, že váha tu a tam stagnuje. Nejde jenom o čísla, ale i o pocit. Ochutnávejte nové nepoznané a barevné pokrmy a nenechávejte si své objevené mňamky pro sebe. Ty nejzajímavější určitě zveřejníme.
Tak ať se vás kila navíc už nedrží!
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Při hubnutí se doporučuje konzumace celozrnného pečiva. Vy, kdo se mnou hubnete od ledna, víte, že už jsme se o vláknině a jídle bavily mockrát. Není ale celozrnné pečivo moc kalorické? Jak si vybrat to správné a kolik bychom ho měly jíst, s čím a proč? Na vaše otázky jsem našla odpovědi u odborníků!
Při jakémkoli hubnutí by celozrnné pečivo mělo být součástí vašeho jídelníčku, i když se to v mnohých klasických dietách nedoporučuje. Důvodem je to, že má vysokou hodnotu kalorií a tuku. Ale...! Bát se ho nemusíte! Je jen důležité, abyste si vybraly to správné a vhodné pro dietu a pochopitelně dodržovaly vyvážený jídelníček. Při konzumaci celozrnného pečiva nemusíte mít strach ani ze zmíněného tuku. Jde o „zdravé tuky“, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol. Podle odborníků jsou skvělé jako prevence srdečně cévních onemocnění.
Už jsem upozorňovala na to, že všechno, co barevně připomíná tmavé pečivo, zdaleka není celozrnné! Vybírejte proto pozorně podle jeho složení. I když stojí více než klasické bílé, v konečném součtu ušetříte tělo i peněženku, protože ho sníte mnohem menší množství, pročistí vám střeva a dodá potřebné živiny a sacharidy. Přesto výrobci na nás zkouší své triky a pečivo obarvují karamelem nebo potravinářským barvivem. A mnoho z nás nalítne. Mějte na paměti, že za celozrnné pečivo se považuje takové, u kterého je obsah vlákniny na 100 gramů hmotnosti 4 gramy a více. Proto je víc než důležité sledovat složení jednotlivých druhů pečiva. Pouhým okem byste také měly poznat, zda v housce jsou zrníčka, drobné kousky a semínka.
Neplatí to, že čím tmavší pečivo, tím je v něm více vlákniny. Pokud housku vezmete (v
igelitovém pytlíku) do ruky, neměla by být lehká a nadýchaná. Celozrnné pečivo je totiž hutnější a
těžší. A také by mělo obsahovat i podíl žitné, špaldové či grahamové mouky. K dostání je i
jednodruhové pečivo – žitné. U nebalených druhů pečiva dnes už běžně bývá cedulka, kde je
napsáno, z jaké mouky je vyrobeno. Nejčastěji je to kombinace pšeničná mouka s žitnou. Jestliže
údaje chybí, nezbývá vám, než se zeptat obsluhujícího personálu nebo si název vyhledat doma na
internetu a zjistit složení.
Složky s vysokým podílem vlákniny |
Lámanka, otruby, vločky, slunečnicová, lněná a sezamová semínka, graham a šrot, trvanlivé lisované chleby (7–12 g na 100 g) a trvanlivé knäckebroty. |
Řada z vás mi píše, že jste si oblíbily a rýžové chlebíčky. Na ty ovšem pozor. Mají vysoké množství kalorií, a protože neobsahují vodu, tak je energie v nich obsažená více koncentrovaná. (100 g obsahuje zhruba 1500 kJ). „Jeden kousek je lehoučký a působí, jako bychom nic nejedli, proto málokomu postačí jen pár plátků s odpovídajícím množstvím energie. Právě pro tento nízký sytící efekt knäckebroty a rýžové chlebíky při redukci hmotnosti nedoporučujeme,“ říká Gabriela Knosová, terapeutka z brněnského Institutu Kompliment. Tyto potraviny mají rovněž vysoký glykemický index. Desetigramový plátek rýžového chlebíku obsahuje 8 g sacharidů. A to je množství, kterým si podle odbornice můžete rozladit hladinu krevního cukru!
„Osobně doporučuji pečivo konzumovat v kombinaci s bílkovinou, například s libovou šunkou, sýrem s maximálně třiceti procenty tuku v sušině, tvarohem nebo pomazánkou. Tato kombinace způsobuje déletrvající pocit zasycení. Pečivo lze namazat také rostlinným margarínem a konzumovat jej spolu se zeleninou,“ radí Gabriela Knosová.
Cereální pečivo si automaticky dáváte k snídani. Ženám by měla stačit jedna porce (50–60 g – např. celozrnný rohlík nebo kaiserka). Muži by měli sníst porce dvě. Podobnou mňamku si ale pohodlně můžete dopřát i k odpolední svačině, když třeba potřebujete být navečer aktivní nebo jste před sportovní zátěží. Zkrátka vždy, když vás čeká další aktivní fáze dne. Večer se mu ovšem pro jistotu vyhněte. Je povolené pouze v udržovacím režimu. Zbytečně mnoho energie před spaním není dobře, narušuje klidný spánek. Příjem tak lehce přesáhne výdej, což v redukčním režimu nepotřebujeme. Podle Gabriely Knosové je večer nejlepší kombinovat bílkovinu se zeleninou.
Takže odteď se už bez výčitek můžete ráno s chutí zakousnout do kaiserky třeba s ochuceným tvarohem!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Od ledna spolu úspěšně bojujeme za štíhlejší postavu. I já jsem shodila 8 kilo zdravou cestou. Teď nás ale čeká mnohem složitější zkouška: udržet si váhu! Znamená to opět změnit režim. Porce jídla by měly být kaloricky hodnotnější. Přináším vám proto týdenní jídelníček, jak by to mělo vypadat!
Při hubnoucím režimu jsme musely společně snížit kalorickou hodnotu jídel na zhruba 5 až 6000 kJ na den a rozdělit jídlo do pěti až šesti porcí. Udržovací jídelníček by měl mít kolem 7 až 8000 kJ. Je to údaj velmi orientační, protože každá z nás má jinou potřebu a jinak se může stravovat žena, která má sedavé zaměstnání, na rozdíl od té, která se aktivně celý den pohybuje apod.
Odborníci pro přesné zjištění denního počtu kilojoulů v udržovacím režimu doporučují kalorie přidávat postupně, tj. vždy po dobu 14 dnů přidat denní příjem kalorií 400 kJ, a tak to dodržovat po celou dobu dvou týdnů. Pak opět navýšit denní příjem o dalších 400 kJ. K tomu je třeba se pravidelně vážit jednou týdně. Pozor, výkyvy váhy se mohou pohybovat plus minus dvě kila. Jak se správně vážit, se dočtete v mém deníčku Umíte se správně zvážit?
Když začne váha stoupat, tak se musíte vrátit na počet kalorií, při kterých jste si váhu držely. Tento údaj bude nejpřesnější. Pokud v problematice kalorií ještě tápete, mám pro vás návodný týdenní jídelníček, který se zvýšeným počtem kilojoulů počítá. Vznikl ve spolupráci s brněnským Institutem redukce a prevence nadváhy Kompliment. Ten pro vás sestavuje i dietní recepty, které najdete v rubrice Recepty pro redukci nadváhy ZDE. Denní jídla lze libovolně kombinovat.
1. Celozrnný rohlík s drůbeží šunkou, lžička flory,
ředkvičky
2. Celozrnný chléb s křenovou pomazánkou (tvaroh + strouhaný křen), listový salát
3.
Celozrnná kaiserka s vařeným vejcem, lžička rostlinného másla, rajčata
4. Kornbagetka se
smetanovou pomazánkou (čerstvý sýr lučina nebo tvaroh + zakysaná smetana, pažitka, sůl, mletá
červená paprika) + bílá ředkev
5. Tmavé pečivo se sýrovo-česnekovou pomazánkou (1 lžíce zakysané
smetany, 50 g tvrdého sýra, 1 stroužek česneku, sůl)
6. Řezy se šunkovým krémem (celozrnný toast
chleba, 100 g šunky, 50 g ředkviček, 2 polévkové lžíce tvarohu, 1 lžíce nasekané řeřichy, sůl)
7.
Chléb s lahůdkovým tofu (50 g lahůdkového tofu, 1 lžička rostlinného másla, nasekaná mladá cibulka
na posypání)
1. 200
ml acidofilního mléka, + 1 kus ovoce
2. Tvrdý sýr 30 % t. v s., 50 g + jablko, 3 vlašské ořechy
– vše nakrájet na kostičky a smíchat
3. 200 g grep
4. Bílý jogurt s rybízem
5.
Tvaroh (125 g) se strouhaným jablkem a skořicí
6. Ovocný salát s jogurtem (směs libovolného ovoce
do 200 g) + jogurt bílý
7. Cottage sýr s ananasem
1. Dušená kuřecí prsa s rýží
a zeleninou
2. Dušená růžičková kapusta s grilovaným kuřetem, tmavé pečivo/vařený brambor
3.
Segedinský guláš z libového masa a zelí zahuštěný zakysanou smetanou, rýže natural nebo
brambor
4. Těstovinový salát s moZzarellou (těstoviny, zelenina, moZzarella 60 g), tmavé
pečivo
5. Zapékané brambory se zeleninou (směs vařených brambor a zeleniny přelijeme směsí
rozšlehaného vejce a bílého jogurtu, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct)
6. Přírodní krůtí
řízek s dušenou brokolicí a rýže basmati
7. Cibulové rizoto – rýže natural, 50 g červené
cibule, 50 g pórku, 50 g zeleného hrášku, 50 g žampionů, 1 lžička oleje, 2 lžíce strouhaného sýra.
Petrželová nať, sůl.
1. Rybí tvarohová pomazánka (tvaroh nízkotučný,
tuňák ve vlastní šťávě, pepř, sůl) s 1 krajíčkem žitného chleba, okurka
2. Rajčata plněná měkkým
kozím sýrem, krajíc tmavého chleba
3. Olomoucké tvarůžky s kornbagetkou, lžička flory, ledový
salát
4. Cottage sýr se sójovým rohlíkem, paprika
5. Drůbeží debrecínka na opečeném celozrnném
toastu, lžička flory, plátky zeleniny
6. Chléb s ricottou a paprikou
7. Jablkovo-celerový
salát (150 g jablek, 50 g celeru, 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany, vlašské ořechy), tmavé
pečivo
1. Lečo s cuketou (100 g cuketa, 150 g rajčat, 100 g
paprika, ½ pórku, 1 vejce, lžička oleje)
2. Rucolový salát s mozzarellou s pečivem (recept najdete ZDE)
3. Pangasius v listovém těstě s fazolovými lusky (recept najdete ZDE)
4. Těstoviny s nivou a kuřecím masem (recept najdete ZDE)
5. Řecký salát (50 g hlávkového salátu, 50 g salátové
okurky, 50 g rajčat, 50 g papriky, 50 g ovčího sýru, 1 čajová lžička vinného octu, 1 čajová lžička
olivového oleje, směs bylinek, sůl)
6. Kuře na citronech se zeleninovou přílohou (recept najdete ZDE)
7. Kuřecí játra se zeleninou (recept najdete ZDE)
A bonusové jídlo navíc – Omeleta
se zeleninou (1 vajíčko, 2 čajové lžičky oleje, 1 polévková lžíce mléka, po 30 g pórku, celeru,
petržele, cukety a mrkve, mletá červená paprika, sůl a majoránka)
Pokud chcete další inspiraci, pak se podívejte do rubriky Recepty pro redukci váhy. Rozdíl v udržovacím režimu je ten, že si k pokrmům můžete dopřát i přílohu. Týká se to zejména obědů. K večeři se přesto snažte jíst spíše lehčí jídla většinou bez přílohy.
Rozhodně se však nevzdávejte sportu ani dalších cílů. Sluníčko vystrčilo paprsky, takže co se týče sportu, budete mít mnohem více možností. Jestli jste se na rozdíl ode mě na svou vytouženou váhu ještě nedostaly, mám pro vás důležitou radu. Když se vám podaří zhubnout 10% své váhy, mělo by si tělo chvilku na tenhle stav zvyknout. Dejte mu proto čas, než se pustíte do dalšího hubnutí. Klidně i půl roku. Lépe si tak váhu udržíte. Další návod týkající se udržovacího režimu společně probereme v některém z následujících dílů seriálu, který stále ještě nekončí. Tak se držte!
Michaela Čapková
Podařilo se vám se mnou zhubnout? Podělte se o své úspěchy s ostatními v diskusi pod článkem nebo na info@prozeny.cz . Super rady a úžasné dietní recepty najdete i v mém deníčku nebo na Facebooku na stránce Hubneme společně! Zrovna tam soutěžíme o nejaktivnější fanynku, která získá celodenní vstup do luxusního fitcentra a zcela zdarma si tam se mnou zacvičí. Ale nejen to. Nechcete se zúčastnit? A jestli jste se k nám ještě nepřidaly nebo trochu tápete, poraďte se s Michalem Šubrem zde. Nikdy není pozdě začít!
?????????????????????????????????????????????????????????????
Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak jídlo, které si dopřáváte, ovlivňuje vaši mozkovou aktivitu? Co konzumovat, aby byly mozkové buňky jako v sedmém nebi? Tady je seznam nejlepších potravin pro výživu „myslivny“ tak, jak je sestavil německý deník Bild!
Ovesné vločky: Udělejte si na sebe každé ráno více času a neodbývejte se zhltáním čehokoliv, co máte zrovna po ruce. Ideální snídaní jsou ovesné vločky, třeba s mlékem a skořicí. Nastartují vás na celý den. Dobře účinkují na problémy se soustředěním a ranními úzkostmi.
Vitaminy A, B a C: Tato trojkombinace je účinným spolubojovníkem, pokud se potřebujete co nejrychleji zbavit psychické únavy. „Áčko“ obsahují ryby, vejce, mléko, špenát nebo sýry, vitamin B je v kvasnicích, luštěninách, také jej obsahují ořechy. A známý vitamin C získáte z ovoce – pomeranče, černý rybíz, citron a podobně. Tyto látky také pomáhají paměti.
Ořechy: Obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty prokazatelně pozitivně
ovlivňují mozkovou aktivitu, zmírňují projevy jeho stárnutí, ale pomáhají i srdeční činnosti a
cévám. Ale pozor! Vyvarujte se solených a pražených ořechů. Jejich vysoký obsah tuku a soli by vám
naopak akorát uškodil.
Banány: Jsou dodavateli okamžité energie. Mozek zásobují důležitými minerály jako draslík a fosfor. Navíc jsou snadno stravitelné a dobré i pro trávicí ústrojí.
Sýr: Obzvlášť zrající sýry patří k potravinám, které obsahují aminokyselinu tyramin, jež v organismu zvyšuje hladinu hormonu norepinephrinu (noradrenalinu). Ten mimo jiné zvyšuje tlak, zrychluje tep a celkově působí povzbudivě. Proto pokud chystáte sýrové hody, dopřejte si je raději ráno než večer.
Sója: Obsahuje živiny důležité pro správný chod organismu – vápník, draslík, hořčík, železo, lehce stravitelné bílkoviny. Podle odborníků zlepšuje paměť.
Sušené ovoce: Je pro mozek ideální svačinou. Například takové sušené švestky, meruňky či „křížaly“ jsou skvělým dodavatelem rychlé a zdravé energie.
Celozrnné těstoviny: Lékaři neúnavně doporučují, aby byly tyto
potraviny pravidelnou součástí naší stravy. Mají totiž vysoký obsah vlákniny a některé omega-3
mastné kyseliny. Ty jsou prospěšné nejen pro dobrou náladu, ale mohou významně pomáhat i jako
prevence proti depresím.
Špenát: Obsahuje železo, vlákninu, draslík, vitaminy a minerální látky. Pomáhá zklidnit nervovou soustavu a podporuje duševní kondici.
Borůvky: Lidskému mozku pomáhají proti stresu a jsou podle odborníků účinnou prevencí proti chorobám stáří jako například demence. Mohou dokonce zlepšit i paměť.
Jak si namíchat vyvážený denní jídelníček? Máme pro vás tento tip |
Ráno si trochu přivstaňte, abyste měli čas na vydatnou snídani. Ta je základem. Nachystejte si celozrnné pečivo s kouskem zrajícího sýra a k němu rajče. Jako svačina bohatě vystačí banán nebo pomeranč, jestli jste velcí jedlíci, dejte si obojí. K obědu nepohrdněte rybou a abyste vydrželi do večeře, můžete přikusovat třeba sušené ovoce nebo ořechy (ale ne ty solené!). A večeře? Což takhle dát si špenátové těstoviny? Uvidíte, že vaše myšlenky budou svěží jako nikdy. |
Také občas potřebujete svůj mozek probudit k životu? Máte nějaké vlastní tipy, jak zvýšit jeho výkon, když je to zrovna potřeba?
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 56 782 |
tento týden | 8 |
dnes | 2 |